Zdravotná spôsobilosť je stav, v ktorom je človek schopný vykonávať určitú činnosť bez ohrozenia svojho zdravia alebo zdravia iných. V prípade pracovníkov vykonávajúcich epidemiologicko závažných činností v potravinárstve je zdravotná spôsobilosť obzvlášť dôležitá, pretože títo pracovníci prichádzajú do kontaktu s potravinami, ktoré sú určené na ľudskú spotrebu.
Základná legislatíva
Na Slovensku je zdravotná spôsobilosť pracovníkov vykonávajúcich epidemiologicko závažných činností v potravinárstve upravená zákonom č. 152/2004 Z. z. o potravinách a tabakových výrobkoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o potravinách“). Podľa tohto zákona je každý pracovník vykonávajúci epidemiologicko závažnú činnosť v potravinárstve povinný pred začatím výkonu tejto činnosti preukázať svoju zdravotnú spôsobilosť.
Epidemiologicko závažná činnosť
Epidemiologicko závažnou činnosťou sa rozumie činnosť, pri ktorej môže dôjsť k prenosu zoonóznych, transmisivných alebo iných ochorení na ľudí prostredníctvom potravín alebo potravínových surovín.
Zdravotná spôsobilosť
Zdravotná spôsobilosť pracovníka vykonávajúceho epidemiologicko závažnú činnosť v potravinárstve sa posudzuje na základe lekárskej prehliadky. Lekárska prehliadka sa vykonáva u lekára pre pracovné lekárstvo a toxikológiu.
Lekárska prehliadka
Lekárska prehliadka pri posudzovaní zdravotnej spôsobilosti pracovníka vykonávajúceho epidemiologicko závažnú činnosť v potravinárstve sa vykonáva v rozsahu:
- anamnéza
- fyzikálne vyšetrenie
- laboratórne vyšetrenia
Anamnéza
Anamnéza zahŕňa otázky o zdravotnom stave pracovníka, jeho rodinnej anamnéze, o jeho pracovných podmienkach a o jeho kontakte s chorobami prenosnými potravinami.
Fyzikálne vyšetrenie
Fyzikálne vyšetrenie zahŕňa vyšetrenie kože, slizníc, dýchacích ciest, tráviaceho traktu, močových ciest a iných orgánov a systémov.
Laboratórne vyšetrenia
Laboratórne vyšetrenia zahŕňajú vyšetrenie krvi, moču, stolice a ďalších biologických vzoriek.
Posúdenie zdravotnej spôsobilosti
Lekár na základe výsledkov lekárskej prehliadky posudzuje zdravotnú spôsobilosť pracovníka vykonávajúceho epidemiologicko závažnú činnosť v potravinárstve.
Zdravotne spôsobilí pracovníci
Lekár posudzuje pracovníka ako zdravotne spôsobilého, ak:
- nemá žiadne ochorenie alebo poruchu, ktoré by mohlo ohroziť zdravie ľudí prostredníctvom potravín alebo potravínových surovín
- nemá žiadnu infekciu, ktorá by mohla byť prenášaná potravinami
Zdravotne nespôsobilí pracovníci
Lekár posudzuje pracovníka ako zdravotne nespôsobilého, ak:
- má ochorenie alebo poruchu, ktoré by mohlo ohroziť zdravie ľudí prostredníctvom potravín alebo potravínových surovín
- má infekciu, ktorá by mohla byť prenášaná potravinami
Zdravotná spôsobilosť pracovníkov vykonávajúcich epidemiologicko závažných činností v potravinárstve je dôležitou súčasťou prevencie prenosu ochorení prostredníctvom potravín.