Osobná hygiena pracovníkov v potravinárstve
Osobná hygiena je súbor pravidiel a povinností, ktoré musia dodržiavať osoby, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Jej dodržiavanie je nevyhnutné na zabezpečenie bezpečnosti potravín a ochrany zdravia spotrebiteľov.
Legislatívna úprava
Osobná hygiena pracovníkov v potravinárstve je upravená v nasledujúcich právnych predpisoch:
- Nariadenie (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
- Nariadenie (ES) č. 853/2004 o hygienických požiadavkách na potraviny živočíšneho pôvodu
- Nariadenie (ES) č. 854/2004 o hygienických požiadavkách na potraviny živočíšneho pôvodu určené na ľudskú spotrebu
- Nariadenie (ES) č. 882/2004 o systéme kontroly v oblasti potravín
Tieto predpisy stanovujú, že pracovníci v potravinárstve musia:
- Byť zdraví a mať čistý vzhľad.
- Nosiť čistý pracovný odev a ochranné prostriedky.
- Umývať si ruky pred začiatkom práce, po použití toalety, po manipulácii s odpadom alebo po kontakte s infikovanými osobami alebo zvieratami.
- Zabrániť kontaminácii potravín vlasmi, šperkami alebo inými predmetmi.
Pravidlá osobnej hygieny
Osobnú hygienu pracovníkov v potravinárstve možno rozdeliť do nasledujúcich kategórií:
Zdravie
Práca v potravinárstve je povolená len osobám, ktoré sú zdravotne spôsobilé. Zdravotnú spôsobilosť na prácu v potravinárstve posudzuje lekár.
Vzhľad
Práca v potravinárstve vyžaduje čistý vzhľad. Pracovníci by mali byť upravení, nemali by mať viditelné nechtové plesne, rany, zápaly alebo iné kožné infekcie.
Oblečenie
Pracovný odev by mal byť čistý a suchý. Pracovníci by mali nosiť pracovný odev, ktorý im zakrýva celé telo a zabraňuje kontaminácii potravín.
Ochranné prostriedky
V niektorých prípadoch je potrebné nosiť aj ochranné prostriedky, ako sú napríklad čiapka, rúško, rukavice alebo ochranné okuliare. Tieto ochranné prostriedky by mali byť čisté a suché.
Umývanie rúk
Umývanie rúk je najdôležitejšou súčasťou osobnej hygieny v potravinárstve. Pracovníci by si mali umývať ruky vždy pred začiatkom práce, po použití toalety, po manipulácii s odpadom alebo po kontakte s infikovanými osobami alebo zvieratami.
Správne umývanie rúk by malo trvať minimálne 20 sekúnd a malo by zahŕňať nasledujúce kroky:
- Navlhčite si ruky teplou vodou.
- Naneste na ruky mydlo.
- Jemne si umývajte ruky po dobu 20 sekúnd.
- Dôkladne opláchnite ruky vodou.
- Osušte si ruky čistým uterákom alebo papierovými utierkami.
Osobná hygiena pracovníkov v potravinárstve je nevyhnutná na zabezpečenie bezpečnosti potravín a ochrany zdravia spotrebiteľov. Dodržiavaním pravidiel osobnej hygieny môžu pracovníci prispieť k tomu, aby boli potraviny, s ktorými prichádzajú do styku, bezpečné pre konzumáciu.