Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania (ZSS) môžu podávať jedlo a nápoje do vlastných obalov spotrebiteľov, ale na vlastnú zodpovednosť. Musia pritom dodržiavať prísne hygienické predpisy a mať zavedený systém HACCP.
Prevádzkovateľ ZSS nemôže ovplyvniť hygienický stav a vhodnosť obalov prinesených spotrebiteľmi. Preto je dôležité, aby spotrebitelia používali čisté a hygienické obaly vhodné na styk s potravinami.
Prevádzkovateľ ZSS môže minimalizovať riziká sekundárnej kontaminácie:
- Vydá jedlo a nápoj do riadu ZSS a spotrebiteľ si ho potom preloží do vlastného obalu.
- Umožní si priniesť vlastný obal len pre studené jedlá a nápoje.
- Zavedie prísne kontroly hygieny prinesených obalov.
Toto usmernenie je určené pre prevádzkovateľov ZSS a regionálne úrady verejného zdravotníctva.
Dôležité body:
- Prevádzkovateľ ZSS je zodpovedný za bezpečnosť jedla a nápojov, aj keď sú podávané do vlastných obalov spotrebiteľov.
- Spotrebitelia by mali používať čisté a hygienické obaly vhodné na styk s potravinami.
- Prevádzkovateľ ZSS môže minimalizovať riziká sekundárnej kontaminácie rôznymi opatreniami.
Cieľom usmernenia je:
- Ochrániť zdravie spotrebiteľov.
- Pomôcť prevádzkovateľom ZSS pri dodržiavaní hygienických predpisov.
Právne predpisy:
Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania (ZSS) sa pri podávaní jedla a nápojov do vlastných obalov spotrebiteľov musia riadiť nasledovnými právnymi predpismi:
- Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia
- Zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách
- Vyhláška MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania
- Nariadenie EP a Rady č. 178/2002 o všeobecných zásadách a požiadavkách potravinového práva
- Nariadenie EP a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín
- Nariadenie EP a Rady č. 1935/2004 o materiáloch a predmetoch určených na kontakt s potravinami
- Nariadenie Komisie č. 10/2011 o plastových materiáloch a predmetoch určených na kontakt s potravinami
- Výnos MP SR a MZ SR č. 1799/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami
- Výnos MP SR a MZ SR č. 06267/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca mikrobiologické požiadavky na potraviny a na obaly na balenie
Zdroj: ÚVZ SR